zaterdag, mei 26, 2007

Duurzame Energie

Er valt veel over te zeggen en voor de gemiddelde consument is het aanbod vaak moeilijk te vergelijken. Nuon, Eneco, Essent, alle grote aanbieders doen mee, maar wat is het verschil in aanbod van groene stroom, en bestaat er ook zoiets als groen gas?

Groene stroom - Wat heet duurzaam
Voor de productie van groene stroom wordt vaak gebruik gemaakt van het verbranden van biomassa. Omdat hierbij CO2 vrijkomt wordt deze manier van energie opwekking niet door iedereen gezien als milieuvriendelijk. Sommige aanbieders maken daarom minder of geen gebruik van biomassa (Nuon Natuurstroom), proberen de uitstoot van CO2 te beperken, en/of compenseren de uitstoot door nieuwe bomen te planten die vervolgens de CO2 weer neutraliseren. Stroometiketten van Nuon, Eneco, Essent en Greenchoice zijn onderaan dit artikel opgenomen.

Meer informatie over bio-energie: milieucentraal

Aanvullen
Ook de voorwaarden van de aanbieder kunnen een rol spelen bij het bepalen van je keuze. In de kleine lettertjes geeft een aanbieder soms aan dat wanneer de voorraad van duurzame stroom op is deze zal worden aangevuld met gewone stroom. Iets om op te letten!

Groen gas bestaat niet
Groen gas bestaat eigenlijk niet. Alle gas dat wordt geleverd is in essentie hetzelfde soort aardgas. Enkele gasleveranciers, zoals bijvoorbeeld Nuon (Natuurcertificaat) en Essent (Groen voor Gas) bieden consumenten de mogelijkheid extra te betalen, zodat deze hun gasverbruik kunnen compenseren door de aanplant van bossen. Aanbieder Greenchoice (hieronder meer) biedt deze compensatie standaard aan alle klanten.

Meer informatie (groen) gas: milieucentraal

Prijs & Diensten
Naast een duurzame wijze van energieopwekking willen veel consumenten natuurlijk dat de prijs van de energie betaalbaar blijft en de dienstverlening (service, bereikbaarheid) van goede kwaliteit. Veel van de grotere leveranciers laten nogal wat te wensen over.

Dat groene energie niet duurder hoeft te zijn dan grijze energie is te zien in een overzicht dat het programma TROS Rader (uitzending 18 dec 2006) samenstelde met behulp van vergelijkingssite energieprijzen.nl. In de top 3, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van een gezin in Amsterdam, komen de groene aanbieders (Greenchoice, Vastelastenbond, Elektran) zelfs goedkoper uit de bus dan de leveranciers van grijze energie (Energiestunter, Eneco Energie, Westland).

Greenchoice
De nummer 1 in dit overzicht, Greenchoice, komt ook in andere onderzoeken goed uit de verf. Een onderzoek van de Consumentenbond van Februari 2007 noemt Greenchoice klantvriendelijk, goedkoop en milieubewust. De organisatie biedt als enige leverancier 100% groene stroom en compenseert al het geleverde gas. Greenchoice is dus een aanbieder die zowel groene energie aanbiedt, betaalbaar is (laagste prijsgarantie) en goede service levert.

Verder werkt Greenchoice samen met ICCO en Kerk in Actie om klimaatprojecten in ontwikkelingslanden te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepannelen voor een school in Zuid -Afrika. Van elke kWh stroom die u gebruikt doneert Greenchoice 0,25 eurocent voor deze projecten.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[Stroom etiketten]


Greenchoice (alleen groene energie) stroometiket:
67,2% Water
17,5% Biomassa
15% Wind
03% Zon

Nuon (pakket: Natuurstroom) stroometiket:
99,4% Wind
0,4% Zon
0,2% Water

Eneco (pakket: Ecostroom) stroometiket:
36,6% Biomassa
34,5 Water
28,8% Wind
0,1% Zon

Essent (pakket: Groene Stroom) stroometiket:
75% Biomassa
10% Wind
5% Water

Labels: , , , , , , , , , , , , , , ,