woensdag, november 16, 2005

Happietaria: het restaurant voor het goede doel!

Van de website van Happietaria:

"Al sinds 1993 organiseert stichting Happy Gift samen met studentverenigingen Happietaria's in alle studentensteden in Nederland. Happietaria's zijn tijdelijke restaurants, waar iedereen vrijwillig werkt. In de Happietaria's wordt de aandacht gevestigd op ontwikkelingsproblematiek: oorzaken en oplossingen. De opbrengst wordt besteed aan hulpprojecten in derde wereld landen. De hele winst én alle giften gaan naar deze projecten. De restaurants worden opgezet voor de bewoners van de betrokken steden (dus niet alleen voor de studenten zelf, het is geen mensa). Happietaria's rekenen basisprijzen voor een diner om de kosten te dekken. Als klant bepaal je zelf wat je bovenop deze basisprijs over hebt voor de maaltijd en daarmee voor het goede doel. Deze giften boven de basisprijs vallen onder de giftenaftrek in de inkomstenbelasting.

De opbrengst wordt nagenoeg verdrievoudigd (x 2,89) en gaat via betrouwbare partners geheel naar projecten die wezenlijk bijdragen aan armoedebestrijding (o.a. landbouw, onderwijs en gezondheidszorg) in derde wereldlanden.
Happietaria teams kiezen zelf een aantal projecten die zij ondersteunen uit het projectenboek van Happy Gift. Wanneer een Happietaria meer geld ophaalt dan nodig is voor 'haar' projecten, komt het overgebleven bedrag ten goede aan projecten die door andere Happietaria's worden ondersteund. Aldoende hebben de Happietaria's tot nu toe ruim € 2 miljoen bijgedragen aan armoedebestrijding!"

De Happietaria website geeft je een overzicht van de Happietaria's die de komende maanden worden gerund op diverse plaatsen in Nederland. Op dit moment is in Groningen een Happietaria actief. De opbrengt van dit restaurant gaat naar onderwijs projecten in Azie. Het Happietaria is te vinden op Hereweg 1. Eet smakelijk!

Zorgen voor jezelf en de ander
Ik vind dit een goed voorbeeld van een initiatief dat de behoefte van mensen om te zorgen voor zichzelf effectief koppelt aan het ondersteunen van mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Dat het idee al ruim 10 jaar werkt bewijst dit.

Raak je na je bezoek aan het Happietaria (of nu al!) geïnspireerd: denk dan eens aan de mogelijkheid zelf een Happietaria op te zetten of op een andere manier je steun te verlenen (door het verstrekken van diensten, producten of een donatie). Iedereen kan op zijn eigen manier een bijdrage leveren.