zondag, juni 03, 2007

De boer op - Week van het Platteland

Dit jaar wordt voor de tiende keer de Week van het Platteland georganiseerd. De activiteiten vinden plaats van donderdag 21 tot en met zondag 24 juni. Organisatoren zijn de Stichting Vrienden van het Platteland en de Land- en Tuinbouw Organisaties (ZLTO, LLTB en LTO Noord) in samenwerking met Biologica en Steunpunt Landbouw & Zorg.

Op zaterdag en zondag 23 en 24 juni openen biologische boeren en tuinders hun deuren voor bezoekers en op zaterdag 23 juni doen veel zorgboerderijen mee aan een voor zorgboeren georganiseerde open dag. Dit biedt mensen de mogelijkheid een idee te krijgen van wat er zoal op de boerenbedrijven gebeurt en wie er werken en om bijvoorbeeld kennis te maken met de (biologische) producten die de boerenwinkels bij ons in de streek verkopen.

Van boer tot boer
Naast de geopende boerderijen doen ook andere organisaties mee om de dagen tot een succes te maken. Bijvoorbeeld:
  • Stichting Van Eigen Erf organiseert op zaterdag en zondag een 'feestje voor lekkerbekken'. Op zes boerenerven in het land gaan chef-koks aan de slag met biologische producten van het boerenland.
    • In Amsterdam: Ben van Beurten, chef kok van restaurant Fifteen
    • In Flevoland: twee sterren kok Ron Blaauw en Barry de Back
    • In Overijssel: Eric van Veluwen, Patron cuisinier van Landgoed Rhederoord
    • In Zuid-Holland: Caspar Bürgi, Tv-kok en cateraar Hotkitchen
    • In Noord-Brabant: chef kok Maarten Lockefeer en food designer Franke Elshout van Keukenconfessies
    • In Limburg: chef koks Chris Michels en Jurgen van der Steen van KRIS Studio Culinair
  • MilieuDefensie heeft 40 fietsroutes uitgezet langs biologische en zorgboerderijen door heel Nederland. 52 vestigingen van de Natuurwinkel leveren op zaterdag de 23ste een gratis lunchtasje om onderweg mee te nemen. Kijk op www.gadeboerop.nl (even volhouden - er staat er informatie op deze site!) voor fietsroutes en deelnemende Natuurwinkels.


Opening in Putten

"De Open Dagen worden op zaterdag 23 juni om 10 uur geopend door minister Gerda Verburg op Boerderij Klein Oldenaller in Putten. Hier staat ook Restaurant de Aandacht!" (bron: Biologica)
Overzicht deelnemende organisaties
  • Biologica biedt op haar website een lijst van deelnemende biologische boerderijen en tuinders en meer informatie over andere initiatieven in de Week van het Platteland.
  • De website van Steunpunt Landbouw en Zorg biedt een lijst met zorgboerderijen die op 23 juni meedoen aan de open dag van zorgboerderijen.
  • 'Ontdek je band met het Platteland' is een campagne van Vrienden van het Platteland die loopt van mei tot en met oktober 2007. De Week van het Platteland maakt hier deel van uit. Op de website van de campagne vindt u, naast initiatieven van deelnemers tijdens de Week, ook andere activiteiten binnen deze campagne, zoals streekmarkten, wandel- en fietsroutes, proeverijen, open dagen, enzovoort. Voor mensen die in het kader van de campagne zelf iets willen organiseren bevat de website handige informatie.
(Foto's: Biologische Boerderij De Hoop )

Labels: , , , , , , , , , ,