zondag, november 27, 2005

Groene stoelen - Compenseer de emissies van je vliegreizen

De winter is begonnen in Nederland. Afgelopen week stonden veel mensen een hele nacht in de file, o.a. ontstaan door zware sneeuwval. Veel ernstiger: Over de hele wereld zijn grote overstromingen en andere natuurrampen waar te nemen, Katrina bij Amerika en de vloedgolf in Azie vorig jaar als voorbeelden die veel in het nieuws waren. Veel mensen denken na over hoe wij (individueel en als samenleving) ons kunnen aanpassen aan de veranderende klimaatsomstandigheden. Een andere manier (en dit kan natuurlijk samen gaan!) is na te denken over hoe wij beter met het milieu kunnen omgaan.

Een organisatie die je de mogelijkheid biedt dit denken om te zetten in concrete actie is GreenSeat, een initiatief van Multatuli Travel en Business for Climate.

"Als je besluit om te gaan vliegen heeft dat uitstoot van schadelijke gassen zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan tot gevolg. De opbouw van deze gassen werkt als een deken rond de aarde waardoor de warmte niet weg kan. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg..."

Hoe het werkt
Op de site van GreenSeat kun je in een aantal eenvoudige stappen de emissies van je vliegreizen compenseren. Door (op de homepage) op te geven welke afstand je hebt gevlogen kan GreenSeat berekenen hoeveel bomen een jaar lang moeten groeien om deze uitstoot te compenseren. Je kunt ervoor kiezen om alleen de CO2 uitstoot te compenseren of alle broeikasgassen die zijn uitgestoten. De site geeft je 8 redenen om mee te doen.

Ook voor bedrijven
Ik weet niet wat het percentage is, maar ik gok dat een groot deel van de vluchten zakenlijk verkeer betreft, zeker door de groeiende globalisering met veel internationale zakenrelaties. Je kunt daarom natuurlijk ook als bedrijf kiezen je zakenreizen te compenseren. Verschillende grote en kleine reisorganisaties ondersteunen het GreenSeat initiatief. Op de website kun je kijken of de reisorganisatie bij wie jouw bedrijf reizen boekt hierbij staat. Is dit niet het geval, dan zou je het natuurlijk als suggestie kunnen voortstellen: aan zowel je eigen bedrijf als de reisorganisatie.

GreenSeat en de aangesloten reisorganisaties hebben inmiddels al veel ervaring met het regelen van de compensatie met bedrijven. Bijvoorbeeld:

"Zowel Multatuli als Raptim in Nederland hebben de GreenSeat compensatiemodule geïntegreerd in hun boeking- en factuursysteem. Deze service maakt het zeer gemakkelijk voor hun klanten (veel grote maatschappelijke organisaties) om hun vluchten te compenseren."

Wegverkeer
Naast GreenSeat (vroeger COOLFlying) is er ook COOLDriving voor het compenseren van de uitstoot van vervoer over de weg (auto/bus). Aan de hand van de afstand die je aflegt en het verbruik van je auto bepaal je de uitstoot, die je via COOLDriving kunt compenseren. Interessant: Deze site besteedt ook aandacht aan het effect van het zogenaamde Nieuwe Rijden op je brandstofverbruik en dus op de uitstoot.

3 Comments:

Blogger Dorine Ruter said...

Je schuldgevoel afkopen
Verschillende mensen die ik heb verteld over de organisatie gaven aan het een vorm van afkoperij te vinden. Ik kan me voorstellen dat het in de praktijk min of meer zo werkt. Wanneer je je bewust bent van de schade die je aan het milieu toebrengt kun je je daar schuldig over voelen. Ik er niet zoveel problemen mee dat sommige mensen GreenSeat gebruiken niet in de eerste plaats om het milieu te verbeteren, maar vooral om van hun eigen schuldgevoel af te komen.

Je gedrag veranderen
Nadenken over het milieuverbetering kan heel goed betekenen dat je besluit helemaal niet meer met het vliegtuig op vakantie te gaan en je zakenlijke communicatie zoveel mogenlijk via telefoon en internet te regelen. Maar voor de mensen die deze keuze niet willen maken en voor de mensen die voor hun werk nou eenmaal veel reizen maken is deze regeling toch een mooie uitkomst.

Kortom: Je kunt GreenSeat zien als het afkopen van een schuldgevoel (je geweten sussen) maar ook als het afkopen van een schuld, zodat die vereffend is, denk ik.

zondag, 27 november, 2005

 
Blogger Dorine Ruter said...

Een andere aanbieder van eenzelfde 'compensatie dienst' is Trees for Travel (www.treesfortravel.nl).

zondag, 27 november, 2005

 
Anonymous karin said...

De groene stoelen is een goed initiatief. Ik denk dat het belangrijkste is dat het mensen bewust maakt van de belasting op het milieu van een vliegreis.

donderdag, 15 maart, 2012

 

Een reactie posten

<< Home