woensdag, december 07, 2005

Vrijwilligerswerk

Vanavond op Netwerk (Ned 1, van 20:30-21:00) extra aandacht voor vrijwilligerswerk. Netwerk deed voor deze uitzending onderzoek naar de mening en het gedrag van De Nederlander wat betreft vrijwilligerswerk. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in deze factsheet.

Make A Difference Day
De speciale gelegenheid waarvoor Netwerk zich op vrijwilligerswerk richt is de Make A Difference Day (MADD) a.s. vrijdag en zaterdag.
Heel Nederland maatschappelijk betrokken
Op 9 en 10 december 2005 toont heel Nederland zich maatschappelijk betrokken! Tienduizenden Nederlanders zetten zich actief vrijwillig in door de handen uit de mouwen te steken en zo iets te doen voor anderen. Individuen, groepen en scholen, vrijwilligersorganisaties, Oranjeverenigingen, gemeenten en bedrijven; samen maken ze het verschil!

Vraag en aanbod
Via een vraag- en aanbodsysteem op de website van Make a Difference Day kan iedereen zien wat er 9 en 10 december in zijn of haar buurt te doen is. Organisaties en individuen kunnen activiteiten aanbieden. Belangstellenden kunnen zich vervolgens bij de contactpersoon aanmelden als vrijwilliger. Iedereen kan meedoen.
Via een vraag- en aanbodsysteem op de website van Make a Difference Day kan iedereen zien wat er 9 en 10 december in zijn of haar buurt te doen is. Organisaties en individuen kunnen activiteiten aanbieden. Belangstellenden kunnen zich vervolgens bij de contactpersoon aanmelden als vrijwilliger. Iedereen kan meedoen.
Meer weten? Kijk dan op de website van Make A Difference Day en klik op Aanmelden (om een klus aan te melden) of Meedoen (om je voor een klus in te schrijven). De website biedt ook alvast 100 ideeën om iets te doen (onderaan de homepage). Zoals bijvoorbeeld:
  1. Steek je handen uit de mouwen op de kinderboerderij
  2. Arrangeer een muziekgroep voor een verpleeghuis of kinderafdeling van een ziekenhuis
  3. Organiseer een koffieochtend samen met een kindertekenwedstrijd
  4. Versier een opvanghuis
  5. Maak het station schoon
  6. Ga uit wandelen met dieren uit een dierenasiel
Vacatures
Dit soort dingen hoef je natuurlijk niet alleen voor 9 en 10 december 2005 te bewaren. Voor alle mensen die wel eens wat vaker de handen uit de mouwen willen steken heeft Vrijwilligerswerk.nl een paar landelijke vacaturebanken op een rij gezet:
  • www.freeforce.nl
    Op FreeForce kunnen vrijwilligers zoeken naar een kort- en langdurende vacature en hun eigen profiel plaatsen.
  • www.natuurwerk.nl
    Bomen knotten, flora en fauna inventariseren, kinderactiviteiten, verzorgen, beleidsbeïnvloeding, excursies begeleiden, voorlichting geven.
  • www.handjehelpen.nl
    De site voor mensen die een ander een steuntje in de rug willen geven. Zodat iedereen gewoon mee kan doen. Of je nu gezond of ziek bent. Met een beetje hulp hoort iedereen erbij.
Maar er zijn ook veel gemeentes die vacatures voor vrijwilligers verzamelen:
  • Gemeentelijke vacaturebanken
    Bijna 150 gemeenten hebben een vrijwilligersvacaturebank op internet. Er zijn ook enkele provinciale vacaturebanken. Klik in het landkaartje hiernaast op uw provincie, kies uw gemeente en ga op zoek naar een passende klus in uw woonplaats.
Maak het verschil
Deze periode besteedt de NCRV veel aandacht aan vrijwilligerswerk onder het motto "Maak het verschil". Zo is er de verkiezing van Dé Vrijwilliger van Nederland en Knooppunt Maak het verschil waarbij mensen een dag lang vrijwilligerswerk kunnen uitvoeren en hierover verslag doen in het Radio programma Kooppunt Kranenbarg.

Een heleboel links in 1 bericht. Alle links slaan we natuurlijk op in onze lijst met favouriete websites, onder het kopje 'vrijwilligers' (volunteers). Maar uiteindelijk gaat het niet om al die websites maar om het echte werk. Dus zoek iets wat bij je past (er zitten hele leuke dingen bij heb ik al gezien!) en werkse dan maar!