zondag, februari 12, 2006

Klimaatverandering: Hier & Nu!

Campagne

HIER is de vorige week gestarte campagne over klimaatveranderingen. Het Klimaatbureau coördineert de campagne en schrijft op haar website:
"HIER is een initiatief ruim 40 maatschappelijke organisaties. HIER betrekt Nederland bij het klimaatprobleem én bij de oplossingen. HIER laat zien dat we overal iets kunnen doen aan klimaatverandering, hier in Nederland, maar ook hier, elders op de wereld. HIER is mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcode Loterij."
Website
De website van HIER biedt een aantal tips om op persoonlijk niveau mee te werken aan oplossing van de klimaat problemen en laat je je kennis testen over klimaatverandering. Ik wil natuurlijk geen spiekbriefje voor de test geven, maar deze twee stellingen wilde ik hier toch even herhalen:
  • 'Door de klimaatsverandering is het hooikoortsseizoen drie weken langer geworden.' Dit is WAAR!
  • 'Regenwouden zijn de longen van de aarde en nemen CO2 op.' Dit is NIET WAAR! Regenwouden nemen geen CO2 op. Dit doen alleen bossen die nog niet volgroeid zijn. (Vandaar dat het goed is initiatieven te steunen zoals GreanSeat.)
Interessant op hier.nu zijn de kopjes "Hier is overal" met een overzicht van projecten op het gebied van klimaatsverandering en "Wie zitten hierachter" met een lijst van alle organisaties die aan de campagne meewerken. Er zitten leuke organisaties bij, zoals Simavi en De Kleine Aarde.

Mogelijkheden om iets te doen
De site lijkt vooral bedoeld te zijn om klimaatverandering onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Hoewel al de deelnemende organisaties (soms al sinds jaren) projecten uitvoeren om de oorzaken en negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan roept de site op om zelf aan de slag te gaan. Je hoeft niet naar Nepal te reizen om 'wolkenvangers' op te hangen, je kunt bijvoorbeeld ook bijdragen door:
  • Apparaten uit te zetten in plaats van standby;
  • Spaarlampen te gebruiken in plaats van gloeilampen;
  • Seizoensgroenten en bloemen te kopen in plaats van groenten en bloemen uit de kas.
Alle kleine beetjes helpen!

[Website: De site is in Flash gebouwd en werkt soms wat traag. Let op: als je in je internet browser op Back/Vorige klikt verlaat je de site! ]

Technorati Tags: klimaatverandering, milieu