donderdag, januari 12, 2006

Odin Groententas (Als het aan de kat lag...)

Sinds een aantal weken hebben we een abonnement op de Odin groententas. Deze tas wordt elke week voor ons (en een heleboel anderen in Nederland) gevuld met biologische groenten en fruit. Doordat je een week van tevoren betaalt weet de teler precies hoeveel groenten en fruit er bij hem zal worden afgenomen.
"Hoe kun je wensen van consumenten op een duurzame manier afstemmen met de productie door boeren? Die vraag bleef Odin fascineren. Vanuit die zoektocht ontstond in 1994 het Odin Groenteabonnement: een duurzaam systeem waarmee Odin op basis van vertrouwen van consumenten afspraken maakt met telers. Boeren krijgen hiermee zekerheid van afzet en inkomen en consumenten transparantie over de herkomst en productie van hun voeding. Het systeem brengt boeren in beeld en geeft Odin de mogelijkheid om de rol als schakel tussen consument en boer beter te vervullen. Odin wil een zo goed mogelijke voedingskwaliteit ook bereikbaar houden. Vanaf 2003 is de groothandel daarom vergaand gaan samenwerken met 7 winkels onder de naam Estafette, de biologische eetwinkel."
Elke dinsdag haal ik - opweg van mijn werk naar huis - de groententas voor 15 euro af bij de Natuurwinkel. De tas bevat RUIM genoeg groenten en fruit voor drie personen - of betekent dit dat we iets te ongezond eten? - en een nieuwsbrief met een aantal recepten. De recepten komen goed van pas, want vaak zou ik niet weten wat te doen met de groenten. De aflopen weken aten we oer-hollands (spruiten, kool, prei, stoofperen), maar ook ananas, dadels, een soort gekke dubbele kiwi's en een grote pompoen.

Odin biedt verschillende formaten van en variaties op de groententas. Ook is er een vlees pakket met biologische vleesproducten. Via www.odin.nl kun je meer informatie krijgen - zoals een lijst met verkoopadressen - en een (proef)abonnement starten. Kijk ook op www.odinwinkel.nl.

* * *

Ik had een mooi filmpje gemaakt waarin onze kat samen met zijn broertje de groententas onderzoekt. Helaas is het video bestand veel te groot. Dan maar in foto's. Beelden zeggen genoeg! Als het aan de kat lag...